Menü

Minden, amit a botoxról érdemes tudni

2024. március 05
0
5006
Minden, amit a botoxról érdemes tudni

Minden, amit a botoxról érdemes tudni

 

Rengeteg olyan fotó található nagy sztárokról a világhálón, amiket a botox kezelés kapcsán negatívumként lehet felhozni, hiszen túlzásba vitték a kezeléseket. A számtalan botoxolás miatt igencsak lárva arca lett akár Mickey Rouge-nak, akár Sylvester Stallone-nak vagy Kim Basingernek is.

Ez a negatív reputáció az, ami miatt igazán megoszlik a közvélemény a botoxkezeléssel kapcsolatban, ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk minden általános és hasznos információt, amit a botoxról tudni kell!

 

A témában készült az IdealMed első podcast adása is, ami itt érhető el:

Spotify

Apple Podcast

Google Podcast

YouTube


Mi a botox?

A botox egy fajta idegméreg, de szakértő módon használva nem lesz káros a szervezetünkre.

A botoxot nem csak az esztétikában, hanem szemészeti kezelésnél vagy neurológiai kórképekben is alkalmazzuk. Például a migrénes fejfájás esetében kitűnő eredménnyel lehet használni. Sőt, nemcsak felnőtteknél, de már csecsemők neurológiai beavatkozásakor is szükség lehet botoxra.

Az esztétikai beavatkozásokhoz persze jóval kisebb koncentrációban használjuk a botoxot, így általában több területen is alkalmazhatjuk. Nemcsak a ráncokat tüntetjük el, de a migrénes fejfájást is.

 

A botox kezelés gyakorlati menete

Az első lépés egy közös konzultáció. A vendég egy tükör előtt bemutatja azokat a területeket, amiken változtatni szeretne és elmagyarázza, miért nem elégedett, mit látna szívesen egy sikeres kezelés után. A célok és vágyak megfogalmazása nagyon fontos lépés, hiszen lehet, hogy nem is a botoxkezelés lesz számára a legideálisabb.

A sima bőr viszont nem feltétlenül a botoxoknak a számától fog függeni, sokkal inkább egy kombinációs technika a kulcs. Először botoxkezelést alkalmazunk, ezáltal a mimikai izmok nem tudnak majd összehúzódni, majd abban az esetben, hogyha a botox beáll, tehát körülbelül 2 hét után hialuronsavval ki lehet egészíteni a kezelést. Így tökéletesen sima bőrt tudunk varázsolni és a mély ráncokat is el tudjuk tüntetni.

Mindemellett a vendégek elképzelése is változik. Főleg a hölgyek esetén megfigyelhető, hogy amíg tíz évvel ezelőtt az volt a legnagyobb vágya a vendégeknek, hogy 10-15 évet letagadhassanak a korukból, ma már sokkal inkább a természetes vonalak megőrzése. Azt szeretnék, hogy kipihentebbnek tűnjenek, hogy üdébb legyen az arcbőrük, hogy frissebbek legyenek, tehát nem annyira az ívek lefaragása, mint sokkal inkább a jobb kinézet az, ami a legfőbb céljuk. 

Természetesen nem csak a hölgyek kiváltsága a botox, a férfiak is egyre nagyobb számban érkeznek erre a fajta esztétikai beavatkozásra. Ők sem szeretik a ráncaikat, de azt sem szeretnék, ha teljesen eltűnnének. Itt a ráncok enyhítése a cél.

 

Milyen ráncot érdemes botoxolni?

Ez teljesen individuális, a vendég dönti el. Az arcon felesleges izom, ránc nincsen, mindegyiknek megvan a maga szerepe. Ezeket van, aki szereti, hogy látszódnak, mások nem. 

Gyakorlatilag minden izmot lehet blokkolni, de botoxolni a mimikai ráncok közül a homlok ráncainak kezelését, a mérges ránc kezelését, illetve a szemkörnyék kezelését lehet. Jótékonyan tudjuk használni a nyak bőrének kezelésében (Nefertiti kezelés), a szemkörnyék és a szem alatti izmoknak a blokkolására, vagy akár a farkasránc vagy nyuszi ránc csökkentéséhez.

Az esztétikai területeken túl a botox használható az ínymosoly, a fogszorítás, illetve a fogcsikorgatás nagymértékű csökkentéséhez is. Mindemellett botoxkezeléssel javítható a tenyér, a hónalj vagy a talp izzadása is, ami sokkal jobb életminőséget tud nyújtani a vendégeknek.

Érdemes még megvizsgálni a botoxolni kívánt izom működését is.

A szemöldök esetében például meg kell néznünk azt, hogy mennyire erős a szemöldök külső részét mozgató izom. Az, akinél nagyon erősen mozog a szemöldök, a homlok botoxolása után fel fog ugrani, Jack Nicholson stílusát létrehozva. Azoknál a vendégeknél viszont, akiknél ez az izom nem mozog erőteljesen, akkor pont az ellenkezőjét érjük el. Le fog csúszni a szemöldök.

A konzultáció során mindig együtt döntjük el, hogy hány darab és milyen jellegű területet fogunk kezelni az izomműködés jellegét és erősségét megvizsgálva.

 

Fájdalmas a botoxkezelés?

Maga a botoxkezelés abszolút nem fájdalmas. Sok vendég, főleg, akiknek sietniük kell, már nem is kérik az érzéstelenítő krém vagy oldat felkenését, hanem egyből elvégezzük a beavatkozást. Maga a kezelés nagyon gyors, úgynevezett „lunchtime surgery”, tehát ebédidőben is elvégezhető.

Mi általában azért ajánljuk az érzéstelenítést, hogy teljesen fájdalommentes lehessen a szépészeti beavatkozás.

 

Ismétléses botoxkezelés

Nagyon összetett ez a kérdés, mert egyénileg is változik, hiszen nem egyforma az izomműködésünk, az izmaink erőssége. 

Van, aki nagyon sokat gesztikulál, ennek következtében az arcizmok is sokkal erősebbek, a ráncokat is nehezebb lesz kisimítani. Függ attól is, hogy milyen életmódot folytat a páciens. Aki sokat éjszakázik, este dolgozik annak általában sokkal hamarabb szokott kimenni a botoxnak a hatása.

Annak érdekében, hogy minél hatékonyabb legyen a botoxkezelés az első alkalmat követően, amikor már érezhető, hogy a botox hatása kezd enyhülni, vagyis az adott terület izmait már tudjuk mozgatni, akkor érdemes a következő adagot beadatni. Ennek következtében a következő időtartam, tehát a következő kezelések közötti időintervallum is kitolhatóvá válik. Ezáltal növelhetjük meg a botox hatását.

Hosszú távon a botoxsszal tulajdonképpen az agyunkat szoktatjuk le a kezelt izomcsoportok mozgatásáról és idővel valóban csak ismétlő kezelések lesznek szükségesek félévente, évente.

 

Botoxkezelés utáni teendők

Az első és legfontosabb: a botoxkezelés után közvetlenül is el kell végeznünk az adott izom mozgatási tréningjét!

Tehát ha a mérges ráncot kezeljük, akkor 15-ször kell mérgesen nézni, elengedni, mérgesen nézni, elengedni. Ennek azért van nagyon nagy jelentősége, hogy maga az izomműködés tegye a megfelelő helyre a botoxot, és ezt a tréninget el kell végezni a beavatkozást követő három órában, félórás időintervallumokban.

Ezen túl érdemes délelőtt vagy kora délután elvégezni a botoxkezelést, mert az azt követő 6 órán keresztül nem szabad vízszintesbe feküdniük a vendégeknek. Ennek az az oka, hogy a botox ne folyjon el. 

A botoxkezelést követően körülbelül 2 hétig nem szabad meleg helyre menni, mert inaktiválódik a botox. Tiltólistán van a napozás, a szauna, a szolárium, illetve nem szabad túlságosan nagy izzadással járó tevékenységeket például edzést sem végezni az elkövetkező két hétben. Az izzadással ugyanis inaktiválódik a botox hatása, vagy legalábbis rövidebb lesz a hatástartama. Ettől függetlenül azért nyáron is elvégezhető a beavatkozás, de hosszabb szokott lenni a botoxnak a hatása az ősztől tavaszig tartó ciklusban.

 

Botoxkezelés mellékhatásai

Mivel a bőrt megszúrjuk, ezért természetes lehet érzékenység, pici pirosság néhány órán keresztül. Átmenetileg kis duzzanatok is keletkezhetnek.  

A botoxkezelésnél a leggyakoribb mellékhatás a szemeknek az ödémája. Ez sajnos egy olyan mellékhatás, amiről nem lehet előre tudni, hogy melyik vendégnél fog jelentkezni. Néhány héten belül azonban teljesen megszűnik.

 

Botox szemöldöktetoválás mellett

Gyakori kérdés, hogy lehet-e botoxolni szemöldök tetoválás mellett, pedig a kettő között nincs semmilyen összefüggés. Ha már megvan a szemöldök tetoválás, akkor nem magát a szemöldököt kell figyelembe vennünk, hanem a szemöldök tetoválásnak az ívét. Ha viszont a botoxkezelés után megy tetoválásra a vendég, akkor érdemes mindig konzultálni a tetoválóval, illetve akár mi is orvosilag tudunk tanácsot adni.

 

A botox korhatárai

Minél fiatalabb korban kezdjük a botoxot, annál kevésbé fognak a ráncok bevésődni. Bevésődésnek azt nevezzük, amikor a ránc már megtörik, és vonalszerűen látható marad. Ezt már sokkal nehezebb és egy kezeléssel nem is lehet kisimítani. Nem ritka, hogy a nők már húszas éveikben is elkezdik a botox kezeléseket, pont amiatt, hogy szebb arcot tudjunk létrehozni és hosszabb távon tudjuk fenntartani. 

Felső korhatárt nem tudunk mondani, de a bőr állapotát figyelembe kell venni. Azoknál a hölgyeknél, akiknél már erőteljesebb a ráncosodás, nagyobb mértékű a bőrnek a megereszkedése a 70 év lehet egy felső határ a botoxkezeléshez. Ilyenkor nem javasoljuk az első kezelést, mert a megereszkedett bőr az izomtónusának csökkentése révén még inkább esetlegesen megereszkedhet, ami pont az elérni kívánt cél ellenkezője. 

Azoknál a hölgyeknél viszont, akiknél folyamatában karban volt tartva a bőr (tehát volt másmilyen esztétikai beavatkozás, feltöltés vagy szálas kezelés), azoknál akár nyugodtan, 70 éves korban is lehet alkalmazni a botoxot.


címkék: